Programma Deuren & Drempels

De deur staat open

Na het succes van onze eerdere editie is het evenement “Deuren & Drempels” weer terug met het thema “Toegankelijke Digitale Dienstverlening”.

Op 7 november om 12:45 openen de deuren van Social Impact Factory in Utrecht voor ons evenement en jij kunt daarbij zijn.

Wanneer
Donderdag 7 november 2024
Tijdstip: 12:45 – 17:15

Waar
Social Impact Factory
Vredenburg 40
3511 BD Utrecht

Wat kun je verwachten
Bereid je voor om je kennis op het gebied van digitale toegankelijkheid te verbreden en te leren van deskundigen via een plenaire sessie en interactieve workshops.
Ga in gesprek met ervaringsdeskundigen en leer hoe je jouw digitale omgeving toegankelijker kunt maken.

Hoe schrijf je begrijpelijke taal? Hoe is het om een tekst niet te kunnen begrijpen?
Wij geven je de basisregels mee voor het schrijven van begrijpelijke teksten, met speciale aandacht voor digitale communicatie.
Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen het leesniveau van veel Nederlanders en het niveau van de teksten die zij dagelijks moeten lezen. In een interactieve workshop duiken we dieper in deze problematiek.

Binnenkort vind je hier meer informatie over het programma, de gastsprekers en de workshops waar jij je voor kunt inschrijven.

Tamara de Jong

Segment manager Overheid en werkgroep Diversiteit en Inclusie – Sdu

” Wetten en regels dragen eraan bij dat onze samenleving eerlijker, efficiënter en duurzamer wordt. Maar dat doen ze alleen als mensen er makkelijk mee kunnen werken. Daarom maakt Sdu wet- en regelgeving toegankelijk en toepasbaar voor alle professionals.”

Bert Oldewarris

Bert Oldewarris profile picture

Country Manager BeNeLux – ReadSpeaker

“25 jaar geleden lanceerde ReadSpeaker de eerste webbased tekst-naar-spraakdienst ter wereld ooit. Met een visie om het web toegankelijker te maken voor iedereen die moeite heeft met het lezen van content, een belangrijke applicatie voor vele wereldwijde gebruikers. Net als toen proberen we nog steeds deuren te openen en drempels te verlagen voor wie dat ook maar nodig heeft.”

Hanneke Propitius


Directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven

“Steeds meer zaken gaan digitaal, maar 2,5 miljoen mensen kunnen niet goed meekomen door beperkte lees- en schrijfvaardigheid. Het zorgt ervoor dat zij informatie missen. (Digitale) toegankelijkheid is cruciaal voor hun deelname aan de samenleving.”

Programma 7 november volgt binnenkort!

Social Impact Factory Utrecht

Aannames en vooroordelen heeft iedereen. Je komt ze overal tegen. Ze zijn tenslotte menselijk. Mensen denken vaak iets zonder dat ze het zeker weten. Nog te vaak worden besluiten genomen op basis van aannames.

Welke deuren zouden er opengaan als we die aannames eens opzij zouden kunnen zetten?

"Digitale toegankelijkheid is alleen relevant voor mensen met een visuele beperking."

In Nederland zijn er naar schatting 2 miljoen mensen met een beperking, ook mensen met gehoor-, motorische, cognitieve en situationele beperkingen die online actief zijn.

"Mijn doelgroep bestaat niet uit mensen met een beperking, dus toegankelijkheid is niet nodig."

71% van de Nederlandse gebruikers met een beperking verlaat een website als deze niet toegankelijk is. Dit betekent dat je potentiële klanten misloopt.

"Digitale toegankelijkheid is duur en complex om te implementeren."

Hoewel sommige aanpassingen investeringen vereisen, zijn er veel eenvoudige en kosteneffectieve maatregelen die direct een groot verschil kunnen maken. ReadSpeaker biedt bijvoorbeeld gebruiksvriendelijke tools

"Toegankelijkheid gaat ten koste van design en creativiteit."

Toegankelijkheid en design kunnen perfect samengaan. Sterker nog, toegankelijke websites zijn vaak gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker voor iedereen.

Ontmoet de sprekers: