Programma Deuren & Drempels

De deur staat open

Na het succes van onze eerdere editie is het evenement “Deuren & Drempels” weer terug met het thema “Toegankelijke Digitale Dienstverlening”. Bereid je voor om je kennis op het gebied van digitale toegankelijkheid te verbreden en te leren van deskundigen via plenaire sessies en interactieve workshops. Vanuit hun vakkennis en door hun ervaringen te delen, geven zij jou de handvatten om iedereen mee te laten doen in de online wereld.

Wanneer
Donderdag 7 november 2024
Tijdstip: 12:45 – 17:15

Waar
Social Impact Factory
Vredenburg 40
3511 BD Utrecht

Social Impact Factory Utrecht

Tamara de Jong

Segment manager Overheid en werkgroep Diversiteit en Inclusie – Sdu

” Wetten en regels dragen eraan bij dat onze samenleving eerlijker, efficiënter en duurzamer wordt. Maar dat doen ze alleen als mensen er makkelijk mee kunnen werken. Daarom maakt Sdu wet- en regelgeving toegankelijk en toepasbaar voor alle professionals.”

Bert Oldewarris

Bert Oldewarris profile picture

Country Manager BeNeLux – ReadSpeaker

“25 jaar geleden lanceerde ReadSpeaker de eerste webbased tekst-naar-spraakdienst ter wereld ooit. Met een visie om het web toegankelijker te maken voor iedereen die moeite heeft met het lezen van content, een belangrijke applicatie voor vele wereldwijde gebruikers. Net als toen proberen we nog steeds deuren te openen en drempels te verlagen voor wie dat ook maar nodig heeft.”

Hanneke Propitius


Directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven

“Steeds meer zaken gaan digitaal, maar 2,5 miljoen mensen kunnen niet goed meekomen door beperkte lees- en schrijfvaardigheid. Het zorgt ervoor dat zij informatie missen. (Digitale) toegankelijkheid is cruciaal voor hun deelname aan de samenleving.”

Programma 7 november!

12:45 – 13:15 – Aankomst & Ontvangst

Kom binnen, pak een kopje koffie of thee en maak alvast kennis met andere deelnemers.

13:15 – 13:25 – Welkom 

Bas van Klompenburg van Stichting Lezen en Schrijven heet iedereen welkom en opent het evenement.

13:25 – 14:30 –  Plenair sessie: “Samen leren & ontdekken” 

  • Stichting Accessibility: Brian Bors vertelt over de “European Accessibility Act 2025” en hoe deze wet het internet toegankelijker maakt voor iedereen.
  • Stichting Lezen en Schrijven: Mariet Hattink vertelt over het vergroten van je toegankelijkheid door gebruik van eenvoudige taal. Wat is daarvoor nodig? En welke grote en kleinere organisaties zijn er al mee aan de slag gegaan?
  • Gemeente Goeree-Overflakkee & Sdu: Nancy Cabral interviewt Svitlana Kuznetsova over digitale toegankelijkheid in de gemeente.
  • Paneldiscussie 

14:30 – 15:00 – Pauze & Netwerken

15:00 – 15:45 – Workshops

  • Workshop 1: ReadSpeaker | Gerda Doevendans – Senior Accountmanager “De vergeten groepen”.
  • Workshop 2: Stichting Accessibility | Brian Bors – Accessibility Expert “In vogelvlucht het internet ervaren uit de ogen van iemand met een functiebeperking”.
  • Workshop 3 : Stichting Lezen & Schrijven | Mariet Hattink – Adviseur “Waarom moeilijk doen als het eenvoudig kan?”
  • Workshop  4:  Gemeente Goeree – Overflakkee | Svitlana Kuznetsova – Specialist Digitale Dienstverlening “Digitale dienstverlening voor iedereen”.

15:45 – 16:30 – In gesprek met ervaringsdeskundigen 

Ga in gesprek met ervaringsdeskundigen en hoor waar zij tegenaan lopen en wat zij nodig hebben om digitaal mee te kunnen doen. 

16:30 – 17:00 uur – Plenaire sessie:

Stichting Accessibility: Brian Bors laat je ervaren hoe het is om een app te gebruiken terwijl je beperkt bent in je doen en laten. 

ReadSpeaker: Maarten van de Koevering van ReadSpeaker laat in 10 minuten zien wat Avatars voor jouw doelgroep kunnen doen!

17:00 – 17:15 – Afsluiting

Onder het genot van een drankje en borrelhapje sluit Bas van Klompenburg de dag af.

Kom en ontdek hoe we samen deuren kunnen openen en drempels kunnen verlagen!

Aannames en vooroordelen heeft iedereen. Je komt ze overal tegen. Ze zijn tenslotte menselijk. Mensen denken vaak iets zonder dat ze het zeker weten. Nog te vaak worden besluiten genomen op basis van aannames.

Welke deuren zouden er opengaan als we die aannames eens opzij zouden kunnen zetten?

"Digitale toegankelijkheid is alleen relevant voor mensen met een visuele beperking."

In Nederland zijn er naar schatting 2 miljoen mensen met een beperking, ook mensen met gehoor-, motorische, cognitieve en situationele beperkingen die online actief zijn.

"Mijn doelgroep bestaat niet uit mensen met een beperking, dus toegankelijkheid is niet nodig."

71% van de Nederlandse gebruikers met een beperking verlaat een website als deze niet toegankelijk is. Dit betekent dat je potentiële klanten misloopt.

"Digitale toegankelijkheid is duur en complex om te implementeren."

Hoewel sommige aanpassingen investeringen vereisen, zijn er veel eenvoudige en kosteneffectieve maatregelen die direct een groot verschil kunnen maken. ReadSpeaker biedt bijvoorbeeld gebruiksvriendelijke tools

"Toegankelijkheid gaat ten koste van design en creativiteit."

Toegankelijkheid en design kunnen perfect samengaan. Sterker nog, toegankelijke websites zijn vaak gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker voor iedereen.

Ontmoet de sprekers: